Welkom!

Op mijn blog vind je mijn evolutie,
ervaringen, indrukken, leuke ideeën... op muzisch vlak.

Misschien is dit ook een inspiratiebron voor
jou om muzisch aan de slag te gaan.

Veel plezier!



donderdag 19 januari 2012

Hoeden gemaakt van schilderijen

Hanny Mallekote, een hoedenontwerpster en Kees van de Wetering, een beeldend kunstenaar, bundelen hun muzische talenten. Vanuit het thema Chapeau Tulipa is een mooie collectiehoeden ontstaan. Elke hoed wordt met de hand beschilderd door Kees van de Wetering. Samen organiseren zij vaak exposities.

Meer lezen en bewonderen? http://www.keesvandewetering.nl/keesvandewetering%20-%20chapeau%20tulipa.html

 

woensdag 18 januari 2012

Techniek en muzo

Vandaag hadden we de laatste sessie van de module explorerende school. Deze sessie stond helemaal in het teken van techniek. Maar zoals ik ook al las in de artikels voor mijn IP, is techniek steeds ingebed in een ander leergebied, zoals wereldoriëntatie, taal, muzo.
De hele dag werkten we rond het thema carnaval. We maakten een hoed, een instrument en een praalwagen. Ik vond het leuk dat we met allerlei machines mochten experimenteren en dat we onze fantasie en creativiteit de vrije loop mochten laten om iets te creëren.




Muzische elementen
Beeldopvoeding: het creëren van de hoed, de praalwagen en het instrument.
Muziek: op het muziekinstrument moest je een melodietje spelen.

dinsdag 17 januari 2012

Muzobox

Vandaag stelde ik mijn muzobox voor. Deze muzobox is een samenvatting van mijn muzoblog met mijn evolutie in muzo, ervaringen, prikkels van de leuke momenten tijdens de module en de stage...
Op de voorkant heb ik een mandala van een bloem gekleefd. Elk bloemblad stelt een apart muzodomein voor. Zoals je kan zien is niet elk bloemblad evenveel opengebloeid, maar deze zullen langzaam maar zeker verder openbloeien door de leuke ideeën die ik overal opdoe en zeker al opdeed in de verschillende sessies. Elk muzisch domein is een verrijking van het muzisch denken. Deze verschillende domeinen zijn telkens andere brillen om naar kunst en cultuur te kijken en te doen. Ik vind het super dat ik elk van deze domeinen heb leren kennen.



In de binnenkant van mijn doos bevindt zich een tijdlijn, vooral voor beeldopvoeding (de evolutie van knutselen naar muzo). De rode lijn, met op het einde het ultieme muzodoel, loopt door een gat in de doos. Hiermee wil ik duidelijk maken dat ik het muzodoel nog niet bereikt heb, maar wel op weg ben.


Nog enkele foto's van muzoprikkels die ik opdeed.


Mijn muzodoel is: het gestructureerde knutselen DURVEN loslaten. De leerlingen leren BESCHOUWEN en CREËREN op hun eigen, persoonlijke en MUZISCHE manier. Maar ook wil ik zeker op zoveel mogelijke manieren alle muzische domeinen met elkaar combineren om de kinderen nog meer te kunnen prikkelen. Op deze manier ontdekken zij hun talent (?) voor een of meerdere muzische domeinen.
In mijn stages is mij duidelijk geworden dat wanneer ik knutselde met de kinderen plezier beleefden aan het mooie resultaat, maar wanneer ik het muzisch aanpakte met hen waren ze fier omdat ze iets persoonlijk en creatief gecreëerd hadden en daar ben ik fier op.

ABC (Art Basics for Children)

Vandaag zijn we naar Brussel getrokken voor een muzische dag in het ABC, Art Basics for Children. Op het eerste zicht ziet dit museum eruit als een gewone bibliotheek, maar na een woordje uitleg weet je dat het meer is dan dit. In het ABC worden er verschillende workshops georganiseerd voor leerlingen, leerkrachten, studenten.... Deze workshops zitten steeds ingebed in een thema, bijvoorbeeld textiel. Vandaag werden deze workshops georganiseerd door de studenten met als IP "Club 174".


Workshop 1: Textiel
Op de tafel stond een doos met verschillende stofjes. Uit deze doos moesten we één stofje kiezen dat bij onzze persoonlijkheid past. Via dit stofje stelden we onszelf voor. Ik koos een bruin, blinkend stukje stof met een bloemenprint, omdat ik van de natuur hou en van de architectuur van Victor Horta. Ik vond dit een leuke kennismaking die ik zeker ook zal gebruiken in mijn verdere loopbaan. Het is een originele manier van kennismaken.

Na deze kennismaking mochten we elkaar mooi maken met alles wat we maar konden vinden. Whitney knoopte een rood sjaaltje op mijn hoofd en een paarse bloemensjaal rond mijn hals. Ik zette een strohoed op Whitney's hoofd en een sjaal met bloemenprint in zwart en wit knoopte ik rond haar hals.

Achter in de zaal stond een ronde tafel met voeldozen. In deze voeldozen zaten enkele soorten stoffen. Het is aan de voelers te ontdekken welke soort stof het is en waar deze stof vandaan komt, bijvoorbeeld: leder komt van de koe.

De laatste opdracht bestond eruit een detail toe te voegen aan een postkaart. Hiervoor gebruikte iedereen naald en draad. Nog een leuk idee om met de kinderen te doen. De postkaart en het detail maken het tot een origineel kunstwerkje.


Workshop 2: Maskers
Het principe van de kennismaking was in deze workshop dezelfde als bij de workshop textiel. Het enige verschil is dat bij deze kennismaking gebruik werd gemaakt van stenen in plaats van restjes stof. We deden ook enkele yoga-oefeningen om onze geest vrij te maken en onze spieren warm te maken.

We maakten kennis met filmboekjes ,"flipbooks". Dit zijn boekjes met een reeks tekningen die een verhaaltje vormen. Als je de blaadjes snel door je vingers laat glijden, dan krijg je een filmpje. Dit vind ik ook een leuk idee om eens met leerlingen te proberen (muzische elementen: beeldopvoeding, drama)

We hebben in deze workshop ook maskers gemaakt op papieren zakken. Per twee kregen we een situatie. De gevoelens in deze situatie moesten we voorstellen op ons masker. We gebruikten hiervoor houtskool en wasco's. Om de tekening te fixeren spoten we haarlak op de tekening. Achteraf hielden we de maskers tegen een lichtbak. Het publiek moest aan de hand van de maskers de situatie raden. Wouter en ik stelden twee mensen voor die verdwaald waren in het winkelcentrum. Iedereen tekende een herkenbaar gezicht. Het uitdagende aan deze opdracht zou zijn dat je iets surrealistisch tekende.

Workshop 3: Gevoelens en de natuur
In deze workshop kwamen we eerst tot rust door onze ogen te sluiten. Daarna mochten we een boom kiezen die het best bij ons past en in de groep vertelden we waarom. In boeken zochten we naar een prent of foto. Aan de hand van deze foto scheurden we een boom uit zwart papier. Deze boom gaf het gevoel van de foto weer. Hierna maakten we met onze bomen, stenen en ander gedroogd materiaal, een Japanse tuin. Ik vind dit een zeer leuk idee om ook eens in de klas uit te proberen. Het is eens iets andere manier van creëren.


Nog enkele ateliers
We bezochten ook nog het houtatelier en het papieratelier. In het houtatelier maakten de kinderen zelf dieren en andere leuke kunstwerkjes. Ze leerden gebruik maken van boren, zagen, lijmpistolen, elektriciteit. Dit is een goed voorbeeld van techniek ingebed in muzo. Ook bezochten we het papieratelier. Hier deed ik ook enkele leuke ideetjes op om met de kinderen te doen. Bijvoorbeeld: de papieren insecten. Eerst vouw je je blad dubbel. Op de vouwlijn schrijf je je naam. Dan knip je je naam uit, maar de vouwlijn laat je intact. Daarna vouw  je je naam open en krijg je een figuur. Meestal lijkt dit op een insect. Je kan het insect een originele naam, kleur, patroon, beweging geven (Muzische elementen: muzisch taalgebruik, beeldopvoeding, bewegingsexpressie).
Ook hing er een bord "Het ABC komt uit de natuur". In het eerste jaar van onze opleiding hebben we eens iets gelijkaardigs gemaakt. In onze omgeving gingen we op zoek naar letters gevormd door muren, boeken, planten enz. Deze letters fotografeerden we en maakten hiermee een slogan (muzische elementen: media, beeldopvoeding, muzisch taalgebruik).
Op de vensterbank zag ik een houten figuurtje staan. Het leek wel een big dat gemaakt was met de letters van zijn naam, ook in andere talen zoals het Frans en het Engels (muzische elementen: beeldopvoeding, muzisch taalgebruik).




"Onze klas is een warme thuis!"

Voor meer info over dit unieke museum: http://www.abc-web.be/

maandag 16 januari 2012

Muzodoelen

Vandaag leerden we een wikipagina maken. Alle muzodoelen stonden opgesomd per graad en per onderdeel: beschouwen of creëren. Ik maakte samen met Vanessa en Kim een opdracht voor de eerste graad. We kozen het muzodoel: 1 - 15. Je voorstellingsvermogen, je fantasie of je verbeelding durven aanspreken. Rond dit doel maakten we een activiteit in het thema Carnaval.

Onze activiteit en de activiteiten van de andere groepjes vind je via deze link:

http://sites.google.com/site/muzodoelen

zaterdag 14 januari 2012

Muzostage in Dworp ( 10 - 13 januari 2012)

Deze week werden we helemaal ondergedompeld in een muzobad. We begonnen met Barbie-rama, een gespeeld door het theatergezelschap Tieret. De sprookjes Doornroosje, Roodkapje, Klein Duimpje, werden verteld, maar in een heel ander jasje, namelijk met Barbiepoppen. Ze gebruikten ook andere poppen zoals, bekpoppen, knuffels... Ik heb echt genoten van deze opvoering.


Als avondactiviteit kregen we nog een toneelstuk te zien. Eigenlijk was het een verzameling van muzische ideeën en niet zozeer een een verhaal met een rode draad. Het toneelstuk maakte ons duidelijk dat je zeer creatief kan zijn in het maken van poppen. Je kan bijvoorbeeld zelf een pop spelen, een spookmasker vouwen en scheuren uit papier, een gezicht maken van een zadel, wasspelden en een kniptang gebruiken als vissen enz. Deze prikkels hebben we meegedragen naar onze workshop voor de kinderen van Sint-Victor, een lagere school in Dworp.


In onze workshop toverden we de kinderen om in poppen. Ze exploreerden de bewegingsmogelijkheden van zelf een pop te zijn en hoe ze andere poppen konden bespelen (marjonet). We leerden hen te focussen wanneer ze een standbeeld speelden. De kinderen beleefden er plezier aan en dat is wat telt.

In de workshop muziek maakten we de geluiden bij een doofstomme film. Ik heb in deze workshop geleerd creatief te zijn met voorwerpen te zoeken die geluid maken. Ik wil dit wel in de praktijk zeker eens uitproberen met mijn (stage)klas.
In de workshop vertellen maakte ik kennis met enkele nieuwe, leuke ideeën. In het eerste luik schreef iedereen een woord op. Deze woorden werden in een doos gestopt en de doos werd doorgegeven in de kring. Telkens nam iemand een woord uit de doos en zo breidde iedereen mee aan een verhaal. In het tweede luik werkten we in groepjes. In het groepje vertelde je een verhaal en daarna koos je uit deze verhalen één verhaal. Eén persoon vertelt aan de grote groep het waargebeurde verhaal, de anderen uit het groepje vertellen een gepersonaliseerd verhaal, maar met dezelfde bones of kapstokwoorden als het waargebeurde verhaal. De grote groep moest de eerlijke persoon (het waargebeurde verhaal) eruit halen. Ik vind dit een leuk idee om dit in de praktijk ook eens te doen!

Muzische elementen
Alle muzische domeinen waren aanwezig!

zaterdag 7 januari 2012

Cats the musical



Mijn vier favoriete stukken uit de musical Cats.

Muzische elementen
Beeldopvoeding: de prachtige make-up en kostuums en het fantastische decor.
Drama/ bewegingsexpressie: de acteurs gedragen zich echt als katten.
Muziek: het is een musical, grotendeels van de tijd wordt de tekst gezongen, het orkest begeleidt.
Media: er wordt gebruik gemaakt van lichteffecten, microfoons...


Meer dan woorden


There are things in life you'll learn and
In time you'll see
If you keep believing

So don't run, don't hide
It will be all right
You'll be amazed what you'll find
If you look through my eyes

All the things that you can change
There's a meaning in everything
And you will find all you need
There's so much to understand


Take a look through my eyes


donderdag 5 januari 2012

Kunst en fotografie


"Een Chinese visser zoekt zijn weg langs de kust van Xiapu."
Van ver lijkt het op de vacht van een zebra.

"D-Day. Deze foto is genomen op het strand van Colleville-sur-Mer (Frankrijk). De Franse kunstenaar Rachid Khimone toverde duizenden helmen om tot schildpadden om de 67e verjaardag van de geallieerde landing in Normandië te hedenken."
Het lijken wel echte schildpadden die door elkaar rondkruipen. Wit, symboliseert hoop en in sommige landen is het de kleur van de rouw. 


"Verhuizingsdag. Een verdoofde zwarte neushoorn wordt met een helikopter naar een nieuwe thuis in Zuid-Afrika gebracht."
Het lijkt wel of de neushoorn kan vliegen, wat zonder vliegtuig onmogelijk is. De zwarte neushoorn is met uitsterven bedreigd. Zijn grootste vijand is de stroper. Zij doden de neushoorn omwille van zijn hoorns. De hoorns van een neushoorn zouden geneeskrachtige eigenschappen hebben. In Zuid-Afrika maakt men de hoorns doelbewust giftig, zodat de stropers deze bedreigde dieren met rust zouden laten. Wanneer men de giftige hoorns gebruikt, resulteert dit in maagkrampen en hoofdpijn. ( bron: http://www.scientias.nl/stropers-deinzen-terug-voor-giftige-neushoorn/46380)


"Zwarte sneeuw. As van de vulkaan Grimsvotn bedekt een gletsjer op Ijsland."
Zwarte sneeuw betekent ellende armoede, maar hier is het letterlijk genomen.


"Hoopvol vliegen. Aan de vooravond van de herdenking van 10 jaar 9/11 vliegt een vliegtuig door het Tribute in Lights, twee monumentale lichtbundels die oprezen op de plek waar de WTC-torens stonden."
Het sprankeltje licht in de duisternis...

"Zeemeermin. Een kunstwerk van Oliver Voss in het Alstermeer in Hamburg."
De zeemeermin is, zoals de draak en de cycloop afkomstig van fossielen uit het tijdperk van de dinsosaurussen, het Trias, het Jura en het Krijt. De zeemeermin is waarschijnlijk afkomstig van de zeekoe. Wanneer de zeekoe jongen had, stonden de tepels gezwollen (met heel wat verbeelding leek het op borsten). Zeemannen zaten vaak lang op zee en waren vaak dronken. Wanneer zij een zeekoe aan de oppervlakte zagen, leek dit in hun verbeelding op een knappe jonge dame met ronde vormen en vinnen, een zeemeermin.

Bron: z.a. (2011). "Kennis jaaroverzicht en cultuur en media jaaroverzicht" In: Knack. Het jaar 2011, Jrg. 41 nr.52, 28 december 2011, p. 94-95, 116 - 117, 148-149 en 165.

Igor in Wonderland

"De Duitse fotograaf Igor Siwanowicz maakt er een erezaak van mensen te betoveren met de schoonheid van een onbekend stukje dierenrijk. Hij gebruikt een macrolens om intrigerende beelden te maken van insecten, amfibieën en reptielen. In zijn studio in München wacht de 35-jarige natuurkenner geduldig tot zijn modellen de juiste pose aannemen, om dan genadeloos af te drukken. Het resultaat zijn schattige, bizarre, toverachtige wezentjes, die zo weggeplukt lijken uit Erik of het klein insectenboek."
Het is een kunst geduld te hebben...!



Bron: z.a. (2011). "Igor in Wonderland." In: Knack. Het jaar 2011, Jrg. 41 nr.52, 28 december 2011, p. 84-91.

Schilder een tijger op je rug

"Net een echte tijger, lijkt het bij de eerste blik, maar dit roofdier bijt niet. De tijgerkop is een driedimensionale bodypaint van Chinse schilders in Fuzhou, de hoofdstad van de zuidoostelijke provincie Fujian. Drie modellen trokken een wit linnen pak aan en werden op de rug beschilderd. Het kunstwerk is tegelijk een oproep voor de bescherming van bedreigde diersoorten zoals de tijger."

Fuzhou, de hoofdstad van Fujian


In de sessie make-up maakten we kennis met schmink, bodypainting. Ik vind het erg knap hoe ze tot deze dit resultaat zijn gekomen. Je kan amper zien dat het lichamen zijn, zo goed zijn de tekening en de houding van de mensen op elkaar afgestemd.
Twee jaar geleden heb ik een openluchttentoonstelling bezocht in Durbuy. De beelden waren uit steen gehouwen. Zij deden, net zoals bij deze bodypainting, een oproep voor de bescherming van bedreigde diersoorten, zoals de panda en de walvis. Maar ook een oproep voor de opwarming van de aarde tegen te gaan.










Bron: JMB (2012). "Schilder een tijger op je rug". In: Het Nieuwsblad, 4 januari, p.16.

dinsdag 3 januari 2012

Muzisch rapport De Vlinderboom (Avermaat - Zele)

Op mijn stageschool hebben ze een apart rapport voor muzische opvoeding. Ze evalueren 5 van de 6 muzische domeinen, namelijk:
  • dramatisch spel ·
  • bewegingsexpressie Ó
  • beeldopvoeding "
  • muzikale opvoeding ¯
  • muzisch taalgebruik
De school gebruikt dezelfde symbolen als in het document dat we kregen van K. De Ruysscher. Naast elk muzisch domein kan de leerkracht een korte evaluatie neerpennen. De school werkt niet met cijfers, maar met:
  1. Dit is nog moeilijk.
  2. Ik ben op de goede weg.
  3. Dit gaat al aardig!
  4. Ik heb echt talent!
De leerkracht omcirkelt het meest passende zinnetje. Onderaan het rapport is er nog plaats voor extra feedback.

maandag 2 januari 2012

Het leven en de werken van...

Sister Act 2

De klas van Deloris Van Cartier (Sister Mary Clarence) is een zootje ongeregeld. Ze gaan niet graag naar school. Ze zijn enkel aanwezig in de les, maar vervelen zich niet. Ze ztten de klas op stelten door te doen waar ze goed in zijn. De ene is goed in rap, de andere zingt fantastisch en nog een andere is zeer knap in het bespelen van een instrument, meerdere instrumenten zelfs.
Sister Mary Clarence laat ieder z'n eigen talent ontdekken en laat hen hun schrik overwinnen.


Ik vind dit muzisch: Iedereen heeft minstens één talent. Laat het hen zelf ontdekken. Laat schrik overwinnen. Laat hen genieten van hun talent. Laat ze allemaal op hun eigen manier schitteren als sterren!


Koorzangtoernooi 2012

Op 12 februari 2012 nemen we deel aan het Provinciaal Koorzangtoernooi. Deze wedstrijd zal plaatsvinden  in de Hogeschool Gent-Conservatorium, Hoogpoort 64 in Gent.


We brengen volgende werken:

 Componist: Zoltan Kodaly

Componist: Ludo Claesen 

   Componist: Krassimir Kyurkchiyski 
Componist: Vytautas Miskinis  

   Componist: Säde Rissanen

Componist: Kurt Bikkembergs  

Jesus Christ Superstar, the musical

Op 20 april 2012 ga ik naar "Jesus Christ Superstar, the musical". Deze musical wordt opgevoerd door leerkrachten, directie, leerlingen en oud-leerlingen van het Pius X-Instituut en het O.L.V.-Instituut uit Zele.
Op Wikipedia vond ik wat achtergrondinfo:

"Jesus Christ Superstar is een rockopera en naast de filmversie nog steeds als stageversie met muziek van Andrew Lloyd Webber en tekst van Tim Rice uitgevoerd. De rockopera werd in 1970 uitgebracht als album (met zang van onder andere Ian Gillan, Yvonne Elliman , Murray Head en Barry Dennen) en werd vervolgens als musical op de planken gebracht in Londen en op Broadway. Door religieuze groeperingen werd destijds geprotesteerd tegen de opvoering van het stuk, omdat Jezus te veel als een gewone sterveling zou worden neergezet. Inmiddels is het stuk echter omarmd en opgevoerd door vele kerkelijke musicalgezelschappen. De musicalproductie wordt nog steeds geregeld in theaters gespeeld. In 1973 is het stuk verfilmd onder regie van Norman Jewison (zie Jesus Christ Superstar (film)). De filmversie (...) is gemaakt in jaren-zeventig-stijl. Op 3 november 2005 ging de Nederlandse musicalversie van Jesus Christ Superstar in première (...)."
Ook een filmpje als voorsmaakje...

Een persoonlijk cadeautje

Voor Nieuwjaar zocht ik een leuk, origineel en persoonlijk cadeautje. Ik kocht een wit katoen dekbed en dacht na over hoe ik het verwerken tot iets origineel. Mijn vriend heeft een boerderij en houdt er erg veel van.

De werkwijze
  1. Brainstormen over de tekeningen en een slogan bedenken.
  2. Een ontwerp maken op A3-tekenpapier.
  3. Het dekbed en de kussensloop wassen zodat de après weggewassen is.
  4. Berekenen en meten waar de tekeningen moeten getekend worden.
  5. De tekeningen maken met potlood op het dekbed en de kussensloop.
  6. De tekeningen verven met textielverf (het is noodzakelijk een karton tussen het dekbed te steken, anders drukt de verf door! Hetzelfde geldt ook voor de kussensloop!)
  7. De verf 24 uur laten drogen.
  8. De kussensloop en het dekbed heet strijken (geen stoom gebruiken!), zo fixeer je de verf.
  9. De kussensloop en het dekbed wassen op 30°C.
  10. De kussensloop en het dekbed strijken en opvouwen of op je bed leggen.
Enkele aandachtspunten
  • Het aflijnen van de tekeningen kan je ook met een alcoholstift.
  • Grote oppervlakten stempel je het best met een sponsje. Bij de kussensloop had ik het groen geverfd met een penseel. Toen ik het gedroogd had en gestreken, stond het stijf van de verf. Ik heb de kussensloop dan gewassen op 30°C en daarna nog eens op 60°C in de hoop dat het zijn stijfheid zou verliezen. Na deze wasbeurt voelde het al veel soepeler aan.
Het resultaat, enkele foto's
De kussensloop












De slogan

Het dekbed



Musische elementen
Beeldopvoeding: beschilderen en betekenen van textiel. Ontdekken van materialen en technieken.
Muzisch taalgebruik: bedenken van een slogan.