Welkom!

Op mijn blog vind je mijn evolutie,
ervaringen, indrukken, leuke ideeën... op muzisch vlak.

Misschien is dit ook een inspiratiebron voor
jou om muzisch aan de slag te gaan.

Veel plezier!



maandag 31 oktober 2011

Stempelen met verschillende materialen

Tijdens de stage in het eerste leerjaar liet ik de leerlingen experimenteren met allerlei materialen waarmee je kan stempelen:
  • kurk
  • wattenstaafjes
  • effen doek
  • doek met reliëf
  • spons
  • satéstokjes
  • ...
Twee weken werkten we rond het thema "de herfst". Tijdens het kiesuur (hoekwerk) konden de kinderen onder andere ook kiezen om de klas te versieren in dit thema. Eerst bespraken we welke kleuren typisch zijn voor de herfst (rood, geel, oranje en bruin). Daarna gingen de kinderen aan de slag met verf en stempelmateriaal. Achteraf werden de bladeren uitgeknipt en op het raam gekleefd.
Elk motief was anders. De kleurovergangen waren zeer prachtig.
Om het nog meer muzisch te maken had ik de kinderen zelf een herfstblad kunnen laten tekenen.
Enkele resultaten:
Robbe

Emma

zondag 30 oktober 2011

Raf de raaf

Tijdens de stage in het eerste leerjaar gebruikte ik Raf, mijn bekpop. Ik stelde hem 's morgens in de kring voor aan de kinderen. Sommigen voelden zich al te groot om nog te praten tegen een pop, anderen gingen er helemaal in op. In het begin vond ik het niet gemakkelijk om via Raf te praten, maar het lukte steeds beter. Raf deed af en toe mee met rekenen (tellen met sprongen van 2), nieuwe woorden lezen en godsdienst. De leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar ('s middags) vonden het tof dat Raf gedurende twee weken mee deed in de klas.

Halloween


De leerlingen uit het zesde leerjaar van basisschool De Vlinderboom stelden gisteren hun muzisch project rond Halloween voor. Samen met de leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar woonde ik deze voorstelling bij.




Het decor
De klas was helemaal verduistert met zwarte plastic. Op de tafels stonden kaarsjes en pompoenen. Aan het bord hing een skelet. De leerlingen en de juf waren verkleed als heks, spin of tovenaar. De sfeer van Halloween was zeker aanwezig!

Muzische elementen
  1. toneel: "Een vampier die niet tegen bloed kon" (drama, muzisch taalgebruik)
  2. dans op "thriller" van Micheal Jackson (bewegingsexpressie)
  3. verhaal ondersteunen met geluiden (muzisch taalgebruik, muziek)
  4. luisteroefening met geluiden. Het publiek kreeg een tekening. Als ze het geluid hoorden dat bij hun tekening hoorde, moesten ze de tekening in de lucht steken. (muziek)
  5. gedicht voorbrengen. Een van de heksen gaf de luidsterkte, "de hekserigheid" en de snelheid aan waarmee het publiek de zin moest herhalen. (muziek, muzisch taalgebruik, drama)
  6. spreuken verzinnen (muzisch taalgebruik)
  7. een gedicht met rijm aanvullen (muzisch taalgebruik)
Zoals je kan zien kwamen alle aspecten van muzo aan bod. Ik heb genoten van deze voorstelling. De leerlingen mogen fier zijn op hun muzisch resultaat!



Dieren in de herfst

Tijdens de stage in het eerste leerjaar gaf ik een les beeldopvoeding in het thema "de herfst". Als sfeerschepping las ik het verhaal "de verrassing" van Kikker en Pad voor. Op de achtergrond speelde "L'Autunno" van Antonia Vivaldi. De leerlingen werden ondergedompeld in het thema. Tijdens de fase "waarnemen en verbeelden" toonde ik de leerlingen enkele prenten en beelden van dieren in de herfst. De kinderen kregen de volgende opdracht: "Maak met klei een diertje uit de herfst." Ik toonde de leerlingen hoe ze twee stukken klei met water zorgvuldig aan elkaar konden zetten. Het resultaat was zeer mooi. Toen de leerlingen klaar waren, verdeelde ik ze in kleine groepjes (per 2 of per 3). De leerlingen kregen de opdracht om samen met de andere groepsleden een verhaal te bedenken over de figuurtjes die ze gemaakt hadden. Daarna was er een toonmoment en een korte tentoonstelling van de beeldjes.

Muzische elementen
sfeerschepping (muziek, drama, muzisch taalgebruik)
waarnemen, verbeelden en begeleiden (beeldopvoeding)
vehaal bedenken (muzisch taalgebruik, bewegingsexpressie, drama)

"Eekhoorn" (Faa)

"Muis" (Arno)

"Egel" (Robbe)

"Uil" (Briek)

De verloren jongens van Peter Pan (8+)

Op vrijdag 14 oktober 2011 ben ik naar "De verloren jongens van Peter Pan" gaan kijken. Deze voorstelling ging door in de Stadsschouwburg te St.-Niklaas. Het toneel werd gebracht door theatergroep Gnaffel.
 
 
Het verhaal
De kern van het verhaal is het rouwproces van een kind. Het verhaal begint wanneer Peter rondloopt op het podium en ondertussen telt. Alles wat bestaat uit drie is goed, twee is niet goed. Toen Peters moeder stierf, bleven Peter en zijn vader alleen achter. Ze waren nog maar met twee. De tafel werd nog wel gedekt voor drie, want drie was goed. Peter kon de dood van zijn moeder niet verwerken. Telkens als zijn vader kwaad werd, vluchtte Peter naar zijn eigen droomwereld. Een wereld waar hij vocht met piraten en hij kapitein Haak wilde verslaan. Peter Pan woonde daar samen met de verloren jongens. Ook deze jongens hadden geen moeder. 's Avonds fantaseerden ze over hoe hun moeder hen zou instoppen. Wendy nam de moederrol op zich. Ook kapitein Haak had nood aan een moederfiguur. Daarom maakte hij jacht op Wendy.
 
 
Het decor
Toen we de zaal binnen kwamen, waren de poppenspelers al bezig. Ze liepen met de poppen rond en praatten met elkaar. Het decor was opgebouwd met weinig en eenvoudige materialen. Zo werd een rechthoek als kast, bed en schip gebruikt.

De poppen
De bekpoppen bestonden uit 2 delen: een hoofd en een lijf. Peter Pan had een 'normaal' hoofd en een vogelkop. Het 'normale' hoofd werd gebruikt wanneer hij in de echte wereld is. Wanneer hij een vogelkop had, leefde hij in zijn droomwereld. De indianen en de piraten hingen in de kast. Kapitein Haak had een heel lang, zwart kleed. Hierdoor zag hij er nog enger uit. Ik vond het gezicht van de poppen niet mooi. Ze hadden geen lief en vriendelijk gezicht, zelfs in het gezicht van Peter Pan niet. Ik had het ook moeilijk met de manier waarop ze met de poppen omgingen. Op school zeiden ze meermaals: "Je mag je pop niet laten hangen, want een kind gelooft echt dat de pop leeft." In dit theater gooiden ze met de poppen en lieten ze rondslingeren op het podium.
Muzische elementen
De voorstelling is gebaseerd op het verhaal van Peter Pan, een jongen die nooit volwassen wil worden. Theatergroep Gnaffel gebruikte de setting en de namen van de personages uit het oorspronkelijke verhaal, maar gebruikte die in een nieuw verhaal.
Het muzisch element "drama" kwam het duidelijkst aan bod in de voorstelling. Ze brachten het verhaal via de poppen. Muziek speelde ook een belangrijke rol. Het creëerde spanning, rust... Het bracht sfeer in de voorstelling. Ook bewegingsexpressie kwam sterk aan bod. Zowel de poppenspelers als de poppen zelf dansten en bewogen op de muziek. De poppenspelers ondersteunden Peter Pan wanneer hij vloog. De verloren jongens werden gespeeld door de poppenspelers zelf. Zij hingen over een touw om het vliegen uit te beelden.

De doelgroep
Deze voorstelling is voor kinderen van acht jaar en ouder. Ik ben het volkomen eens met deze leeftijdsgrens. Het verhaal heeft twee verhaallijnen: het verhaal in de echte wereld en het verhaal in de droomwereld van Peter Pan. Voor kinderen uit het eerste leerjaar of jonger, zou het verhaal veel te moeilijk zijn. Ook denk ik dat ze op sommige momenten bang zouden zijn van de poppen.
De kinderen die naar de voorstelling kwamen kijken, kregen bij het binnen komen een brief. Zo werden ze warm gemaakt voor het theater. Ze werden uitgenodigd om op avontuur te gaan met Peter Pan. Het verhaal werd op kinderniveau gebracht, maar ik denk dat de onderliggende betekenis, zelfs voor achtjarigen, nog te moeilijk te achterhalen was.

vrijdag 7 oktober 2011

Muzische Vorming Piramide - Die Keure

Op internet vond ik een leuke site met muzische ideeën: http://www.educatief.diekeure.be/muzischevorming/?ID=253

"De mappen Muzische Vorming Piramide zitten boordevol eigentijdse, leuke en creatieve werkvormen. Met meer dan 50 activiteiten per leerjaar, zijn deze mappen voor elke leerkracht een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het aanbod is gespreid over 9 tot 12 thema’s(*) en evenwichtig verdeeld over de verschillende domeinen van muzische vorming: beeld, muziek, beweging, drama en media.
De mappen zijn afgestemd op de leerplannen muzische vorming en garanderen een verticale leerlijn van het eerste tot en met het zesde leerjaar."

Deze leuke, uitgewerkte lessen kunnen een inspiratiebron vormen om zelf in de klas te gebruiken.

Muzo...wat is dat voor een beest?

Ik heb al een hele evolutie meegemaakt sinds het begin van de opleiding. Toen ze kwamen aanzetten met het begrip beeldopvoeding, dacht ik direct aan knutselen. Niets was minder waar, want knutselen beknot de leerlingen in hun fantasie en zet hen niet meer aan tot experimenteren. Ik heb altijd graag geknutseld en dat werd ook gestimuleerd van thuis uit. Mijn meter had een hobbyclub en ik tekende en schilderde wanneer de oma's zaten te naaien en te breien.
Het begrip muzo bleef wazig. Ik wist dat het iets te maken had met: muziek, bewegingsexpressie, beeldopvoeding en drama en dat je de kinderen veel vrijheid moest geven. Dus ging ik met de kinderen knutselen en gaf hen deels de kans een persoonlijke toets aan te brengen. Maar deze gedachte over muzo was ook verkeerd.

Ik ging op zoek op internet naar wat muzo werkelijk betekende en ik vond: "Muzo,  is een gemeenste in het Colombiaanse departement Boyacá. De gemeente telt 9834 inwoners (2005)." Dat had niets te maken met de muzo die ik zocht. Ik zocht verder in het woordenboek naar het trefwoord "muzisch". Als synoniem kreeg ik kunstzinnig. Dus probeerde ik een besluit te vormen: "Muzo is zich op een kunstzinnige en persoonlijke manier uitdrukken via muziek, bewegingsexpressie, drama en/of beeldopvoeding rond een thema."

Deze definitie naar de praktijk omzetten is niet altijd even gemakkelijk. De weg van het knutselen is veel gemakkelijker, maar de weg van het muzische is veel persoonlijker.
Soundscape (Ton Haring)

Muzo gaat verder dan zich op een kunstzinnige manier bezig houden, maar het werkt ook aan probleemoplossend denken en maakt de grens tussen werkelijkheid en fantasie soms flinterdun.

maandag 3 oktober 2011

Tover mee met mij!

Vandaag leerden we goedkope ecoline maken met water en zijdepapier(beeldopvoeding). Je krijgt een leuk tovereffect als je eerst met een kaars of waskrijtje tekent en erna met ecoline over verft. Ook blazen met een rietje in een druppel ecoline geeft toffe effecten. Het voordeel van deze zelfgemaakte 'ecoline' is dat het goedkoop is én het maakt geen blijvende vlekken op kledij. Verven met ecoline is eens iets anders dan verven met plakkaatverf. Je moet er veel minder van gebruiken doordat het veel meer water bevat dan verf en je krijgt er andere effecten mee.
Ik denk eraan om deze prikkels te integreren in mijn stage, zo niet zal ik het in mijn latere carrière zeker eens gebruiken.
Toveren met ecoline door verschillende kleuren te mengen zou ik zeker gebruiken in een les over de kleuren.

Tijdens muziek leerden ze ons een liedje over het circus aan. "Ik heb een toverkrijtje gekregen van de fee. Daar teken ik al weken gekke dieren mee." Hierna volgde de opdracht een niet-bestaand, gek dier te tekenen. Daarna verzonnen we een nieuwe strofe met onze eigen gekke dieren (muzisch taalgebruik):

een olifant met krulstaart
een kuiken met een slurf
een tandenborsteldiertje
en een wesp met snorharen
een beertje met veel veren
een poesje zonder mond
al deze dieren samen die dansen in het rond.

Ik vond dit een leuke opdracht. De dieren dansten in het rond (bewegingsexpressie). Het verzinnen van een nieuwe strofe is niet schriftelijk mogelijk in het eerste leerjaar, maar wel mondeling. Leerlingen leren gericht luisteren naar de lettergrepen van de woorden en het ritme.