Welkom!

Op mijn blog vind je mijn evolutie,
ervaringen, indrukken, leuke ideeën... op muzisch vlak.

Misschien is dit ook een inspiratiebron voor
jou om muzisch aan de slag te gaan.

Veel plezier!



zondag 27 november 2011

Meervoudige intelligentie

"Muzo is nodig voor de totale ontwikkeling van het kind (pedagogisch project van de school). Het is een van de acht intelligenties dat verder tot ontplooiing moet komen. Het is een recht van het kind en een plicht van de volwassene om het kind alle kansen te geven en het te steunen in dit proces. Zeker wanneer het kind in zijn thuisomgeving daar niet de kans toe heeft."

dinsdag 15 november 2011

Make-up en digitale decors

Vandaag woonde ik eerst een sessie bij rond make-up in de lagere school. We kregen enkele leuke tips en vooral de uitdaging om verder te gaan dan het klassieke schminken (leeuw, clown, princes, vlinder...).
Daarna volgde ik de sessie over digitale decors. De kennis over powerpoint, movie maker, audacity... pasten we in deze sessie toe. Ook al hadden we de kennis, het was och leuk om het eens op een andere manier (muzisch) te integreren.
Na deze twee sessie gingen we zelf aan het werk. Tijdens de inleiding van de module hadden we elk een thema gekregen. Vandaag werkten we met dit thema. Ik had, samen met nog 6 andere studenten, het thema 'idolen'.

Muzische elementen
Muziek: we gebruikten verschillende genres van muziek die we afspeelden tijdens het toonmoment of zelf zongen:
  • Lordi - Hard Rock Halleluia
  • K3 - Oya lélé
  • Broeder Jacob
  • Clouseau - Vanbinnen
  • Gwen Stefani - What you waiting for
Drama/ bewegingsexpressie: we leefden ons in in de band Kiss. Er was een zanger, enkele muzikanten, een superfan en een poppenspeler. De bandleden bewogen houterig, zoals poppen.
Media: we gebruikten een digitaal decor. Dit was gemaakt in PowerPoint. De muziek en filmpjes hebben we bewerkt met Movie Maker en Audacity.
Beeldopvoeding: we waren geschminkt zoals de artiesten van de band Kiss. Ook hadden we vlammen en doosdkoppen op karton geschilderd. Dit versterkte het 3D-beeld van ons decor.

Ik vind dit zeker een leuk idee om eens uit te proberen in de klaspraktijk!

Enkele foto's

maandag 14 november 2011

Boekenactiviteit: De GVR


Op zondag 13 november 2011organiseerde de ouderraad van basisschool De Vlinderboom (Avermaat) een boekenactiviteit. Deze voormiddag stond in het teken van 'De GVR', een boek van Roald Dahl.


Vooraf aan de boekenactiviteit
De week voor deze activiteit prikkelde ik de leerlingen door enkele stukjes voor te lezen uit dit boek. Ik las het verhaal expressief voor en gebruikte prenten ter ondersteuning. Het verhaal zelf is nog te moeilijk voor de eerste graad. Maar door de woordenschat aan te passen of door het verhaal te vertellen, wordt het ook bruikbaar in de eerste graad.

Het doel
De ouderraad organiseerde deze boekenactiviteit enerzijds om ouders aan te zetten meer voor te lezen en anderzijds het boek te promoten aan de kinderen.

Het decor
De activiteit ging door in de turnzaal van De Vlinderboom. De zaal was helemaal omgetoverd tot de grot van de Grote Vriendelijke Reus. Er heerste een gezellige sfeer met theelichtjes, kussens...

Vertellen en voorlezen
De kinderen werden uitgenodigd op de kussen te gaan zitten. De ouders zaten achteraan in de zaal. De verteller, Carla, herhaalde het stuk dat ik in de klas al voorgelezen had. Ze gebruikte prenten en rekwisieten om haar verhaal te ondersteunen. Daarna kwam de voorlezer. Hij las een stukje voor uit het boek. De kleuters en de eerste graad waren sterker betrokken bij het vertellen dan bij het voorlezen, omdat de taal in het boek te moeilijk is voor kleuters en leerlingen van de eerste graad. Na elk stukje dat er verteld en voorgelezen werd, kwam er een activiteit.

De eerste activiteit: koken
De reus is verzot op fropskottel en snoskommer. Fropskottel is een zoete drank met bubbels waarvan je gaat flitspoppen (windjes laten). De leerlingen mochten deze lekkere drank zelf maken.
    
Fropskottel maken:
  1. Vul je glas tot de helft met Sprite of bruiswater.
  2. Doe enkele koffielepels gemixte kiwi in je glas.
  3. Voeg één pil Vitamine C toe.
  4. Roer deze geelgroene drank goed en smullen maar!
Ook snoskommer stond op het menu. Dit hapje maakten de kinderen met een stuk geschilde komkommer. Ook de pitten van de komkommer waren verwijderd. De kinderen mochten dit gat opvullen met een kerstomaatje, een popcorn, een beetje platte kaas of tonijnsalade.

De tweede activiteit: hindernissenparcours
Op de speelplaats had de ouderraad een hindernissenparcours opgesteld.
  1. Maak reuzenstappen van het ene matje naar het andere.
  2. Spring tot aan de bergen (picnicktafels).
  3. Klim over de bergen.
  4. Stap op de potten tot aan de basketring.
  5. Gooi de bal in de basketring (lagere school) of gooi de ring over de paaltjes (kleuters). Je mag 3 keer proberen.
  6. Slalom met een driewieler tussen de kegels.
De opdrachten waren doorgaans gelinkt aan het verhaal (reuzenstappen, bergen...). Het springen op de bal was voor kleuters nog te moeilijk. Ik zou een alternatief voorzien hebben (vb: een springbal).

De derde activiteit: zingen
Het reuzenlied werd aangebracht met enkele bewegingen. Deze bewegingen zorgden tevens voor tekstondersteuning (jongere kinderen). Op het bord was de tekst van het lied geschreven (voor de oudere kinderen).

De vierde activiteit: dromen in een pot
De kinderen mochten een mooie droom of wens tekenen op papier. Deze tekening werd in een confituurpot gestoken. Net als in het boek: de reus ving dromen en stopte ze in een pot om ze daarna in de slaapkamer van de mensen te blazen.

De slotactiviteit: ballonnen en trompetten
De leerlingen mochten een echte reuzennaam voor zichzelf bedenken. Deze naam werd op een papieren trompet geschreven. De trompet werd aan een ballon gehangen. Alle kinderen lieten op de speelplaats hun ballon de lucht in.

Muzische elementen
Drama/muzisch taalgebruik: De verteller vertelde het verhaal op een expressieve manier aan de hand van prenten en rekwisieten. Ook las de voorlezer het verhaal expressief voor. De leerlingen mochten voor zichzelf een reuzennaam bedenken. Een reuzennaam voor zichzelf bedenken.
Muziek: Het Reuzenlied
Bewegingsexpressie: De bewegingen bij het Reuzenlied.
Beeldopvoeding: Een mooie droom tekenen en bewaren in een confituurpot.

Enkele foto's

zaterdag 12 november 2011

200 jaar Onze-Lieve-Vrouwinstituut



Ter ere van het 200-jarig bestaan van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Zele werd er een jubeleumconcert georganiseerd. Op het programma stond het kinderkoor en het dameskoor Makeblijde. Dit koor ontstond uit de gevierde school. Het dameskoor bracht enkele klassieke werken en popsongs. Het kinderkoor bracht enkele leuke liedjes (uit het hoofd) waarvan sommige met bewegingen. De bewegingen waren zorgvuldig gekozen. Ze ondersteunden de tekst en zorgden voor een jeugdige opvoering. Telkens weerklonk een daverend applaus doorheen de Kouterkerk in Zele.


Muzische elementen
muziek: er werden leuke liedjes gebracht, voor ieder wat wils.
bewegingsexpressie: de bewegingen ondersteunden de tekst en zorgde voor een leuke opvoering.


donderdag 10 november 2011

Met de teletijdmachine terug naar de middeleeuwen

In dit kasteel kan je een vitruele tour maken. Op de achtergrond speelt er klassieke muziek.
Vertrekkende vanuit de muziek en het kasteel kan je een dramamoment uitwerken rond de middeleeuwen, het leven in een kasteel. Je kan hierbij ook een middeleeuwse dans aanbrengen of zelf in elkaar laten steken. Het decor dat gebruikt wordt tijdens het toneel kan je zelf laten schilderen op doek of karton. Je kan ook zelf de rekwisieten maken uit allerlei kosteloos materiaal.
Een bezoek aan een echt kasteel is natuurlijk veel beter, maar een virtueel bezoek is een goede oplossing als er geen kasteel in de buurt is.

Muzische elementen:
drama: toneel
bewegingsexpressie: dans
muziek: middeleeuwse melodieën
beeldopvoeding: decor en rekwisieten