Welkom!

Op mijn blog vind je mijn evolutie,
ervaringen, indrukken, leuke ideeën... op muzisch vlak.

Misschien is dit ook een inspiratiebron voor
jou om muzisch aan de slag te gaan.

Veel plezier!



vrijdag 30 september 2011

Een kinderboek digitaliseren

Vandaag kregen we de opdracht een kinderboek te digitaliseren en visualiseren. We kozen voor het verhaal "Blauwe Bloep". Dit gaat over een gevaarlijke pad, Blauwe Bloep, die alles opeet wat hij tegenkomt. Miep en Domien slagen erin hem in de val te lokken en het bos te bevrijden van dit verschrikkelijke monster.

We maakten deze voormiddag het decor (een bos en een landschap met een vijver) en ook de personages. Voor het decor kozen we de deksels van A3-formaat. De personages werkten we in 2D uit. Voor de koppen gebruikten we schuimrubber. Hun lijf maakten we van geschilderde watten en daaraan kwam een staart uit pijpenragers. Het figuurtje deden we rechtop staan door een kurk.
Daarna maakten we foto's van de belangrijkste momenten in het verhaal.
Doordat het geen knutselopdracht was, maar een muzische opdracht, waren er verschillende resultaten die nieuwe inspiratie bieden.

Nu het verhaal nog inspreken, geluiden zoeken en monteren. Het gedigitaliseerde verhaal wordt vast een succes in het 1e leerjaar!

donderdag 29 september 2011

Inleiding module muzische school

We werden in groepjes van 3 of 4 ingedeeld. Telkens lazen ze een stukje voor uit het boek "Het Poppenhuis". Elk groepje moest het vervolg van het verhaal voorspellen, maar telkens op een andere manier: via geluid, schetsen, tableau vivant, dialoog en sfeer. Ik vind dit een leuke werkvorm om op verschillende manieren telkens een andere voorspelling te horen. Zo is er veel afwisseling en blijft de groep aandachtig. Het verhaal deed mij denken aan de film "Nine" een productie van Tim Burton.


"Nine" vertelt het verhaal van een pop. Hij is de laatste pop die de oude man gemaakt had. Maar het was geen gewone pop, nee, hij was anders dan alle andere poppen. De machines hadden de mensheid verslaan en "nine" moest de wereld van zijn ondergang redden.
Een spannend en ontroerende film die poppen helemaal tot leven brengt!

Poppen maken en ermee leren spelen

Een klaspop is iets wat niet kan ontbreken in het eerste leerjaar. De kinderen hebben op die leeftijd nog een zeer grote fantasie en inlevingsvermogen. Een klaspop kan hen nog meer motiveren en hen een veilige leeromgeving bieden.
We leerden in de sessie hoe we een klaspop konden maken met een sok of een mouw. De voorwaarde was wel dat het geen mediafiguur mocht zijn. Ik maakte tijdens deze sessie een slang (zie foto). Het enige nadeel bij een sokpop is dat het zo klein is. Daarom ga ik eens proberen een grotere te maken.

Tijdens de workshop leerde we met een bekpop spelen. Het was niet zo makkelijk als het leek, maar tegen het einde lukte al wat beter. Uit mezelf zou ik minder geneigd zijn een pop te gebruiken, maar ik wil het wel eens proberen tijdens mijn stage. Ik weet nog niet zo goed wanneer ik de pop zal gebruiken, dat moet ik nog eens goed bekijken.

dinsdag 27 september 2011

Theatervoorstelling Vos en Haas Theater Tieret

Op maandag 26 september gingen we naar een theatervoorstelling gebaseerd op het boek "Vos en Haas en de dief van Iek". Dit boek is tevens bekroond met een Zilveren Griffel.

Theatergroep Tieret vertelde het verhaal op een ludieke manier aan de hand van poppen en muziek. Door deze poppen werd de fantasie en het inlevingsvermogen van de kinderen sterk aangesproken. Op de website van Theater Tieret vond ik een mooi citaat dat bij deze fantasie aansluit: "Wat je ziet als je de ogen sluit, bestaat echt... een ogenblik lang". Wat betekent dat als je even je denken uitschakelt en je fantasie de vrije loop laat gaan, alles kan.

Ik heb echt genoten van deze voorstelling en ben van plan om ook in de toekomst meer naar het theater te gaan.
Deze muzische voorstelling met drama en muziek is zeker een aanrader voor de kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar.